Takoyaki tabetai!
Osaka je známá přecházením na červenou, přátelskými lidmi a jídlem. Však se také v Japonsku říká: „Strojte a klaňte se do zemdlení v Kjótu, krmte se k prasknutí v Osace.“ A stejně jako její obyvatelé nejsou nafrnění jako ti ze sousedního Kjóta, není nafrněná ani její kuchyně. Okonomiyaki a kushikatsu. Ale hlavně takoyaki.

Doslova chobotnice (tako-) na grilu (-yaki). Chobotnice je ovšem schovaná v knedlíčkách, co se grilují na speciální pánvi s důlky. O něco menší než golfový míček. V Osace si je můžete dát snad na každém rohu. Šest kusů tak za tři sta yenů. Takoyaki údajně v roce 1935 vynalezl majitel pouličního stánku Endo Tomekichi. Napadlo ho přidat kousky chobotnice do tehdy populárních choboyaki (takové usmaženější takoyaki bez chobotnice). A jak se tahle základní osacká pouliční svačinka dělá? „Dneska všichni používají hotový mix ze supermarketu,“ smála se Eri.
„Ale mix si můžeš udělat sám. Je to jen mouka, katsuobushi a prášek do pečiva. Někdo přidává i sladkou horskou bramboru nagaimo. S ní jsou takoyaki vláčnější,“ přece jen poradí. „Nejdřív rozmícháš mix ve vodě. Na jeden hrnek tak pět hrnků vody. Pak přidáš jedno nebo dvě vejce, kousky tempury a pořádně našleháš. Metlou, ne v mixéru! Těsto naliješ na horkou takoyaki plotnu. Do každé díry hodíš kousek chobotnice, jarní cibulky a červeného zázvoru. Počkáš, až se to trochu opeče a pak všechny rychle jehlou nebo špejlí otočíš. Tohle je na přípravě takoyaki největší zábava! Ale otáčet musíš ještě než se povrch opeče dozlatova! Jinak to nakonec nebudou koule. Spíš neforemný polokoule.“ Hotové takoyaki můžete pokropit omáčkou na okonomiyaki a majonézou a posypat nori a katsuobushi. Nebo třeba jen hrubou solí.
Takoyaki jsou pekelný vynález. Nejlepší jsou horké. Přímo z plotny. Jenže přímo z plotny jsou tak horké, že se nedají jíst. Ale když je necháte trochu vychladnout, není to ono.
Slovníček
- „Takoyaki tabetai!“
- „Mám chuť na takoyaki!“ nebo „Dal bych si takoyaki!“ (japonsky)
- katsuobushi
- hobliny ze sušeného, fermentovaného a uzeného tuňáka pruhovaného
- kushikatsu
- obalené kousky masa, ryb nebo zeleniny napíchnuté na špejli a usmažené v oleji
- okonomiyaki
- tzv. „japonská pizza“, která s pizzou má společný leda tak kruhový tvar. Tlustá palačinka z podobného těsta jako na takoyaki, čínského zelí, zeleniny, masa nebo plody moře. Název doslova znamená „Co chcete“ (okonomi-) na grilu (-yaki).
- nagaimo
- jam, horská sladká brambora
- nori
- „papír“ z mořské řasy, používá se k balení onigri nebo některých druhů sushi
- tempura
- plody moře, maso nebo zelenina obalené v hladkém křupavém těstíčku a usmažené v oleji