Jadran, den 9: Mrtvola v jeskyni10. 08. 2019Stojíme ve stínu vedle benzínky v centru Nikšiče. Snídáme burek z pekárny přes ulici. Se sýrem a s masem. Prohlížíme mapu. Máme namířeno ke slavnému Kotorskému zálivu. Ale nejdřív si uděláme zajížďku ke klášteru v Ostrogu, plánujeme. Není to daleko. A na fotkách vypadá skoro neuvěřitelně. Budovy přilepené k svislé skalní stěně vysoko nad údolím. Prý nejoblíbenější poutní místo v Černé Hoře. více
Jadran, den 8: černými horami Černou Horou09. 08. 2019Tři ráno. Budí mě štěkot. Už poněkolikáté. Japonka si klidně spí. Večer ten vlčák sotva ležel před restaurací u silnice. Vypadal tak na sto let. Teď obchází usedlost ve velkých kruzích a štěká. Odhání medvědy, které slibovala cedule na křižovatce? K tomu jako by někdo nedaleko sekal trávu tupým srpem. Medvědi přece trávu nežerou? Nebo žerou? Najednou si pár metrů od chatičky hlasitě odfrkne kůň. Leknutím skoro spadnu z postele. Tak to byla ta tupá sekačka. více
Jadran, den 7: miny a benzín v Černé Hoře08. 08. 2019Je pozdě odpoledne. Jsme na hranicích mezi Bosnou-Hercegovinou a Černou Horou. Přechod Hum–Šćepan Polje. Hlavní tah mezi Sarajevem a Podgoricou. Bezvýznamnější silnice snad neexistuje. Konec světa. Tady na bosenské straně je jen pár stavebních budek. Před námi tři nebo čtyři auta. Sotva stihnu vytáhnout pas a jsme z Bosny venku. více
Jadran, den 7: všichni jsme Titovi bratři08. 08. 2019Ráno vyrážíme z Mostaru. Dnes míříme do Černé Hory. Z města jsme hned venku. Jedeme vyprahlou krasovou krajinou. Ze silnice koukáme na zříceninu hradu na kopci. Blagaj. Zapomeneme, že se chceme pod ním zastavit u pramene řeky Buna – zjistím to až za pár dní, až budu koukat do poznámek s plánem výletu. Včera jsme zkrátka věnovali víc pozornosti horám grilovaného masa k večeři a poslouchání válečných historek majitele hostelu. více
Raketou po Bangladéši19. 12. 2019Zatraceně brzo ráno. Před rozedněním. Od řeky leze vlhká zima. V mlze rozmazaně září světla lodí zakotvených v nedalekém přístavu. Zvuky v mlze zní taky rozmazaně. Tady na opuštěném temném molu postávají lidé zachumlaní v chlupatých dekách. Tiše pozorují řeku. O pár metrů dál o pár minut dřív řezníci porazili prase. Teď visí za zadní nohy na dvou kůlech zaražených do bahna na břehu. Řezníci ho pářou v půl. více
Severovýchodní Thajsko v centru Bangkoku15. 12. 2017Som Tam Jay So je typická venkovská restaurace. Vitrína s kusy grilovaného masa. Pult s řadou velkých keramických hmoždířů pro přípravu salátu som tam. Pár stolků ve dvoře pod slunečníky. Další v přístřešku z vlnitého plechu, co vypadá jako garáž. Uprostřed klidné ulice, jako někde na thajském venkově. Ale nad korunami stromů se tyčí mrakodrapy. Jste v centru Bangkoku. Pár kroků od ulice Silom. více
Alpy, den 8: přes Großglockner na klobásy10. 08. 2018Vstáváme v šest ráno. Dnes nás čeká Großglockner-Hochalpenstraße. Snad nejslavnější alpská vyhlídková silnice. Chceme ji mít jen pro sebe. Nebo aspoň skoro. Otvírá sice už v pět – ale to bude ještě děsná zima. více
Alpy, den 7: Tři zuby a svatá krev09. 08. 2018V noci neprší. Je strašná zima. Nehledě na tlustou nafukovací karimatku. Nehledě na termoprádlo. Probudím se kolem šesté. Další dvě hodiny se přemlouvám, že ještě na hodinu usnu. Zima mi to ale nedovolí. Před osmou to vzdávám. Vylezu ze stanu. Jde mi pára od pusy. Blankytně modré nebe ale slibuje krásný den. Na sluníčku už je vzduch spíš svěží než mrazivý. Voní létem. více
Alpy, den 6: špek, štrúdl a Dolomity08. 08. 2018Hned ráno z Prato allo Stelvio vyrážíme do Merana. Vede tu jen jedna silnice. Údolím řeky Adige. Mezi sady s dokonale nalinkovanými řadami ovocných stromů. Hlavně jabloně, ale pěstují se tu i meruňky a exotičtější ovoce. Sem tam nenápadné ukazatele na továrny na slavný tyrolský špek. více
Alpy, den 5: přes Stelvio do Itálie07. 08. 2018Když ráno vykoukneme z karavanu, svítí skrz mraky slunce. Ne moc přesvědčivě. Procházku k železniční mu viaduktu raději neopakujeme. Nechceme zase přivolat bouři jako včera. Balíme mokrý stan, v kterém jsme nespali. A ještě než vyrazíme na cestu, zastavujeme se v supermarketu pro snídani. Jako vždy chleba a sýr. více
Alpy, den 4: sýr k snídani, bouře k večeři06. 08. 2018Pár minut po sedmé ráno. Ač takhle brzo a v horách, slunce už začíná ohřívat vzduch. Čeká nás další tropický den. Balíme stan a jedeme do Švýcarska. Snídani si dáme někde po cestě. více
Alpy, den 3: pekelné Švýcarsko05. 08. 2018Sedm ráno. Vystrčím hlavu ze stanu. Azurová obloha. Letní vůně. Tráva a voda nedalekého Bodamského jezera. Jasný příslib horkého dne. více
Alpy, den 2: čínský zámek v jižním Bavorsku04. 08. 2018Na dnešek máme naplánovaný přesun k Bodamskému jezeru. Po nedálnicích je to skoro pět set kilometrů. Na dálnici se mi celý den vlát na CRF250L na hranici možností moc nechce. Japonka je na tom s PCX stejně. více
Alpy 2018, den 1: po práci do Domažlic03. 08. 2018Na začátku července jsme si s mojí Japonkou půjčili na celé léto motorky. Hondy. Já skoro-terénní CRF250L. Japonka skútr PCX125. Po Asii máme oba najeto desetitisíce kilometrů. Po Evropě jsem najel nejvíc asi v motoškole. Japonka ani to ne. Řidičák dělala v Japonsku. První výlety tak byly přiměřeně ambiciózní velikosti našich strojů. Krušné Hory. Saské Švýcarsko. Jižní Čechy a kousek Rakouska. Ale samozřejmě. V Evropě je jen jedno místo, kam jako motorkář prostě musíte jet. Alpy. více
Curry z listů, smažená ryba: skvělá jihothajská kuchyně na druhém břehu01. 01. 2019Restauraci Ruam Tai najdete ve čtvrti Bangkok Noi. Na „špatné“ straně řeky, kam se většina návštěvníků města nikdy nevypraví. Deset minut pěšky od trhu Wang Lang (ตลาดวังหลัง) a nemocnice Siriraj. Vypadá úplně obyčejně. Červený vývěsní štít jen v thajštině. Utilitárně vykachlíkované zdi. Staré dřevěné stoly s modrou umakartovou deskou. Jen nebývale dlouhý pult s oranžovými curry naznačuje, že jde o něco speciálního. více
Na hranici neuvěřitelnosti01. 09. 2019Často se mě lidé ptají, proč tak rád jezdím do Asie. Konkrétně té jihovýchodní a východní. Přirozeně mám spoustu dobrých odpovědí. Skvělý jídlo. Bezva lidi. Krásná příroda. Kultura (včetně té pop-) a města. Ale to není všechno. Dám vám pár (desítek) příkladů… více
Uzené žáby a syrová kuřecí srdce20. 05. 2019Při cestách do exotických zemí narazíte na divné jídlo. Ne sem tam. Často. Každý den několikrát. Nemluvím o výletech do středních Čechách a vynálezech jako je kuře s broskví. Mluvím o opravdu exotických zemích. O Asii. A o opravdu podivných jídlech. více
Co si dát na trhu Or Tor Kor20. 12. 2017Or Tor Kor není největší trh v Bangkoku. Ani nejexotičtější. A určitě ne nejlevnější. Na rovinu, na místní poměry je docela drahý. Místní vám ale řeknou, že na něm koupíte ty nejlepší čerstvé potraviny ve městě. Navíc je to snad nejčistší a nejorganizovanější trh v Thajsku. Možná v celé Jihovýchodní Asii. A kdyby vám ani to nestačilo – dá se tu skvěle najíst. více
Mapy jsou stejně lepší než GPS navigace!12. 03. 2018Mám rád klasické papírové mapy. Nástěnné mapy světa. Skládací turistické mapy. Tabule na návsích. A rozcestích. A náměstích. I ty podrápané a vyšisované. Neprakticky těžké několikasestránkové autoatlasy Evropy. I ty beznadějně staré a neaktualní. více
Přes Arakanské hory05. 11. 2015Před restaurací na hlavní ulici stojí tabule s obrázkem autobusu. Ukazuju na tabuli a říkám „Magwe.“ Snažím se koupit lístek na autobus. Do Magwe. Holka z restaurace na mě jen nechápavě kouká. Pak se rozzáří. Jako by porozumněla. „Yangon? Mandalay?“ radostně navrhuje dvě největší barmská města. více
80 000 Budhů v Mrauk U: vítejte v království Arakan04. 11. 2015Stojím na vrcholku zdaleka nejvyššího kopce v okolí. Na ochozu zlaté pagody. Sotva se sem dalo vyškrábat a prodrat ostnatými keři na úbočí. Na obrovské zlaté obloze rozmáchle zapadá slunce. Opar mezi kopci. Na jejich vrcholcích pagody a chrámy. Dole stříbrně zlatě probleskává voda. Království z exotické pohádky. Mytické město z epické fantasy. A tohle místo má i patřičně pohádkové jméno. Království Arakan. více
Proti proudu řeky Kaladan do Mrauk U03. 11. 2015Sotva třicet centrimetrů široké prkno se pode mnou povážlivě houpe. Neopatrný krok vedle a skončím v bahnité vodě tři metry pode mnou. Trik je nezastavovat se uprostřed podobných úzkých houpacích prken. Jeden dva tři čtyři rozhodné kroky a jsem na palubě zrezlého vraku. Projdu na jeho druhou stranu a přeskočím na dolní palubu trajektu připraveného k odplutí. více
Masakr Rohingů sušenými rybami na konci Barmy02. 11. 2015Klesáme na přistání přistání v Sittwe. Západní cíp pobřeží 100 km od Bangladéše. V růžovém oparu hluboko pode mnou ubíhá podivuhodná vodní krajina. Řeka Kaladan se tu vlévá do Bengálského zálivu. Ústí je široké několik kilometrů. Plné písečných naplavenin a ostrovů. Břehy obehnané zelenými mangrovy. Zvrásněné kopce jak hřbety koupajících se draků. více
Yangon po letech: teď tu mají KFC01. 11. 2015 Jdu od Sule Paya úzkou uličkou směrem k tržnici. Naposledy jsem byl v Yangonu před pěti lety. Naštěstí to vypadá, že se toho moc nezměnilo. Ano, mají tu teď bankomaty s nálepkami Visa a Mastercard. Jinak je to to samé rozpadající se koloniální město, které každou minutu pohltí nezastavitelná džungle. Vynořím se kousek od hotelu Central. A z červeného vývěsního štítu se na mě směje Kolonel Sanders. více
Ultimátní mango s lepivou rýží v Kor Panich21. 11. 2017Je-li pro vás sladké vepřové v rýžovém těstíčku se zeleným chilli jako dezert příliš dobrodružné a hoblovaný led s barevným sirupem příliš moderní, bude pro vás tradiční lepivá rýže s kokosovým mlékem a mangem to pravé. Jen si ji nedávejte u stánku na bangkokské ulici Khao San. Tam mají snad tu nejhorší, jakou v Thajsku najdete. Naštěstí jen deset minut pěšky odtamtud dostanete snad tu nejlepší. více
Kdy Thajcům cvakají zuby zimou16. 11. 2010Thajsko je tropická země. Většinou je tu přes třicet stupňů. Když pak v zimě přijde studená fronta a teplota klesne pod pětadvacet, Thajci začnou smrkat, obléknou svetry a tváří se sklesle. Přesto vždycky tvrdí, že zimu mají rádi. více
Si Morakot servíruje dokonalé červené vepřové na rýži17. 11. 2017 Přejděte nesmyslně rušnou křižovatku před nádražím Hua Lamphong. Zahněte do první uličky nalevo za vodním kanálem. Mezi dílny svářečů a strojařů a klempířů. Tady na samém kraji bangkokské Čínské čtvrti najdete restauraci restauraci Khao Muu Daeng Si Morakot (ร้านข้าวหมูแดงสีมรกต), kde – jak její název říká – servírují rýži s červeným vepřovým. Už přes padesát let. více
Nejlepší zelené curry s hovězím v Thajsku14. 12. 2017 Je pár minut před polednem a v restauraci Sanguan Sri v centru Bangkoku není jediné volné místo. Přitom to tu vypadá jako v podnikové kantýně. Nízký strop. Levné skládací židle. Ještě levnější stoly bez ubrusu. Ty nejobyčejnější talíře a příbory. Menu zatavené v plastu. S přelepenými cenami napsanými rukou. Na ničem z toho nezáleží. Tady dělají nejlepší zelené curry s hovězím, jaké jsem kdy jedl. Jen ho dělají jen jeden den v týdnu. více
Restaurace Khao Tom Bawon: východní Kanton v Bangkoku17. 12. 2017Restaurace Khao Tom Bawon (ข้าวต้มบวร) už přes 65 let vaří khao tom. To je čínská kuchyně pocházející z oblasti Teochew ve východním Kantonu spojená s výrazným thajským vlivem – převážně jídla restovaná na woku ze surovin typických pro thajskou kuchyni, ale spíš jen pikantní než ostré a více mastné. Podávané s rýžovou polévkou khao tom, po které tahle kuchyně dostala svůj název. více
Hovězí nudlová polévka s hovězí krví v Nai Soey18. 12. 2017Nai Soey je nenápadná restaurace uprostřed ulice Phra Athit. Kousek od řeky. Nedaleko hlavní baťůžkářské ulice Khao San. Kdekoliv jinde v Bangkoku byste si jí na první pohled ani nevšimli. Ale sem mezi kavárnami a hostely pro turisty a bary pro thajské hipstery lehce nezapadá – i když je tu o pár desítek let déle. více
Tom yam kung s nudlemi v Pe‑Aor13. 12. 2017Petchaburi soi 5 je jedna z nejlepších ulic na pouliční jídlo v Bangkoku. V přízemí snad každého domu je nějaká restaurace. Nejlepší je přijít večer, kdy mají otevřeno všechny a ještě k nim přibudou stánky se sladkostmi, ovocem a thajských čajem. Uprostřed uličky, která soi 5 spojuje se soi 7, najdete restauraci Pe‑Aor (ร้านพี่อ้อ). více
Výstup na Fuji: východ slunce v zemi vycházejícího slunce15. 08. 2016Nemůžu spát. Na mně vyhrazených 60 cm se nemůžu ani otočit. A vždy mě probudí buď chrápání spáče vpravo nebo převalování toho vlevo. Jsem na Ue-edoya. Horské boudě necelých 400 výškových metrů pod vrcholem Fuji. Mám tak čas poslouchat strašidelné kvílení větru. Zdá se mi, že celou noc zesiluje. Už večer se proti němu téměř nedalo jít. Půjde v tom vůbec vylézt nahoru? více
Výstup na Fuji: vzhůru do mraků a mlhy15. 08. 20161 komentářMlha je tak hustá, že vidím jen na pár kroků před sebe. Nohy mi kloužou v černém sopečném popelu. Je mi zima. Lezu na Fuji. Nejvyšší horu Japonska. 3 776 metrů. Zvedá se rovnou od moře. Žádné hory kolem. Osamocený archetypální kužel stratovulkánu. Jako z dětské kresby. více
Volanty napravo02. 09. 2010 Ranní Yangon. Sotva se rozednilo. Na rohu třicáté druhé ulice a Maha Bandula Road stojí taxík. Nahýbám se k otevřenému okénku. „Autobusové nádraží?“ ptám se řidiče. „Myslíte Aung Ming Lar, pane? To je za pět dolarů,“ oznámí mi hned cenu. Ani nesmlouvám. Bývá to o dolar víc. více
Nejlepší letiště na světě? El Nido na Filipínách16. 02. 2011Letím z Manily. Na jih. Na ostrov Palawan, tu 450 km dlouhou čáru země, která rýsuje hranici Jihočínského a Suluského moře. Letová hladina kolem tří tisíc metrů. Těsně nad bachratými oblaky. Rozzářené azurové výhledy na moře a nebe. Desítky zelených ostrovů obtažených bílými linkami písečných pláží. více
Setkání s yakuzou v lázních Dōgo22. 08. 2016Koupu se v horké minerálce v Dōgo onsen. Je tu plno lidí. Na japonské lázně neobvykle živo. Všimnu si Japonce, co bez hnutí sedí v protějším rohu bazénu. Zdá se mi, že ani nemrká. Hranatý tvrdý obličej. Na krátko střižené hranaté vlasy. Karikatura gangstera z japonského komiksu. A na pravém rameni má drobnou kérku. Co tu sakra dělá? V Japonsku se s tetováním do lázní přece nesmí? více
Dáte si cibulovou nebo bramborovou zmrzlinu?23. 08. 2016Ulice s obchody se suvenýry pod schodištěm ke chrámu Konpira-san. Usmívající se Japonka mi točí do kornoutu zmrzlinu z tofu. Posype ji čerstvě nasekanou jarní cibulkou. Kápne na ni trochu sójové omáčky. Opatrně ochutnávám. Je to trochu jako studený udon, polévka s bílými pšeničnými nudlemi. více
Strašidelná vesnice v horách Shikoku20. 08. 2016Kdesi v divokých horách ostrova Shikoku. Sotva půl hodiny do setmění. Projíždím vesnicí Nagoro. První živá vesnice za posledních čtyřicet minut. Lidé tu zevlují na lavičkách před domy. Před školou hlouček klábosí. Pár důchodců pleje zahrádky mezi domy. Ale něco není v pořádku. Nikdo se nehýbe. Jako by všichni v jeden okamžik strnuli. více
Golden Rock popírá gravitaci29. 10. 2015Vcházím do recepce hotelu. Zdraví mě personál v nažehlených uniformách. „Máme pokoj, noc za 130 dolarů,“ usmívá se úslužně recepční. Mám pocit, že někdo nažehlil i její hlas. „Přejete si pokoj vidět?“ Že obvykle za ubytování utratím cca 10× méně, si nechávám pro sebe. „Ano, prosím,“ odpovídám ležérně. více