Co si dát na trhu Or Tor Kor
Or Tor Kor není největší trh v Bangkoku. Ani nejexotičtější. A určitě ne nejlevnější. Na rovinu, na místní poměry je docela drahý. Místní vám ale řeknou, že na něm koupíte ty nejlepší čerstvé potraviny ve městě. Navíc je to snad nejčistší a nejorganizovanější trh v Thajsku. Možná v celé Jihovýchodní Asii. A kdyby vám ani to nestačilo – dá se tu skvěle najíst.

Vejdete-li na trh od zastávky metra Kamphaeng Phet, čekají vás nejdřív stánky s čerstvými surovinami. Nádherně vyrovnané ovoce a zelenina, bez jediného škrábance, přesně dozrálé. Svazky voňavých bylin. Ryby s krásnýma čistýma očima. Chobotnice a krevety na ledu vypadají jako živé. Většinou se tu ani nezastavuju. Jdu rovnou dál dozadu.
Vzadu se totiž prodává hotové jídlo. A to je zajímavější. Nebo mám možná vždycky hlad. Najdete tu vše: zářivě barevná curry, grilovaná kuřata, severothajské saláty a jiné regionální speciality, chilli pasty. Konkrétně mám vyzkoušeno a doporučuju:
- grilované vepřové špízy v Moo Satay Heiy Hui,
- kuřecí curry massaman v Kaeng Mae Malee7,
- ledový dezert u Ta-Wan Taothueng Song Kreung,
- a ještě jeden dezert – tentokrát se smaženým česnekem od Nangsao Bowon,
Úplně nakonec jsem ještě přidal pár čestných zmínek. To jsou stánky, kde jsem zatím nejedl, ale vypadají dobře a chystám se na ně.
Moo Satay Heiy Hui
Muu Satay Heiy Hui
Heiy Hui dělá vepřové satay. To jsou takové malé špízy. Šťavnaté, jemně kořeněné, marinované v kokosovém mléce. Grilované na dřevěném uhlí. Nejlepší, jaké jsem v Thajsku ochutnal. Vlastně nejen v Thajsku. Navíc k němu dostanete burákovou omáčku a achat – svěží salát z křupavé okurky, červené cibule a zeleného, jen decentně pálivého chilli, s ovocnou sladkokyselou zálivkou. Jak omáčka tak achat jsou skvělé. Spolu se satay dokonalá trojice. V Hei Hui jsou dokonce tak sebevědomí, že vám prý vrátí peníze, nebudete-li spokojení. Předpokládám, že to se dosud nestalo.
Zóna 10/21, otevřeno denně 09.00-17.00. Minimální objednávka 10 kusů (B70).


Kaeng Mae Malee7: massaman curry s kuřetem
Kaeng Mae Malee7 zabírá skoro celou řadu zóny_9. Dvacet druhů jídel „na rýži“. A dvacet druhů curry. Kolem oběda obrovský nával. Což v Thajsku znamená, že mají něco dobrého. Však také _Mae Malee už přes deset let vaří jedny z nejvyhlášenějších curry v Bangkoku. A zatímco jsem v chaotickém pečlivě zorganizovaném chumlu lidí čekal, až na mě přijde přijde řada, všimnul jsem, že jedno jídlo se opakuje snad ve všech objednávkách – kaeng massaman kai (massaman curry s kuřetem). Tak jsem ho také vyzkoušel.

Dobře jsem udělal. Tohle curry původem z jižního Thajska vaří Mae Malee skvěle. Chutná jasně a výrazně, přitom sametově hebce a bohatě. Je přirozeně sladké po kokosovém mléce – a ne zbytečně přeslazené palmovým cukrem. Tamarindu je v něm tak akorát, aby ho osvěžil svou ovocnou kyselostí, ale nepřerazil ostatní chutě a nechal je vyniknout. Perfektně vybalancovaný mix koření. A k tomu voňavé kuřecí stehno s kůží, uvařené nádherně do měkka, až maso samo odpadává od kosti. I s rýží přijde na příznivých B60 – ostatní jídla jsou na tom podobně.


Objednáte jednoduše: prostě ukážete, na co máte chuť. Pokud plánujete jídlo hned sníst, řekněte to při objednávce obsluze – jinak ho místo do misky dostanete v duchu nejlepší thajské tradice do igelitového pytlíku, abyste si ho mohli pohodlně odnést s sebou.
Zóna 9/11-18, otevřeno denně 08.00–17.00
Ta-wan Taothueng Song Kreung: sladké studené
Obrázek misky vedle názvu stánku napovídá, že Song Kreung dělá něco dobrého. Znamená totiž, že si zasloužil ocenění Shell Chuan Chim. Něco jako thajská verze Bib Gourmand od Michelinu. A to něco dobrého je taothueng (เต้าทึง). Tradiční dezert, který sice pochází z Číny, ale je zcela ideální pro thajské podnebí. Osvěžující a ledová záležitost. Doslova. Thajci mu také trefně říkají nam khaeng sai (น้ำแข็งไส) – doslova led s; nebo wan yen (หวานเย็น) – sladké studené.

Nejprve si vyberete 3–5 ingrediencí z široké a semtam zdánlivě ne-dezertové nabídky: oříšky ginkgo, lotosová semena, perličky tapioky, taro vařené v páře, zuřivě zelené pandánové nudle, kokosové nebo černé „hluchavkové“ želé (přesněji platostoma palustre), křupavé vodní kaštany (hlízy bahničky jedlé), červené fazole, kandované kaki… Na to dostanete kupu ledu. A úplně navrch buď ledový longanový sirup nebo sladko-slané kokosové mléko.
Obrázek misky nekecá. Tenhle nam khaeng sai je vyjímečný. Na thajské poměry je málo sladký. Díky tomu ale vyniknou všechny přirozené chutě. Výsledek je mnohem komplexnější a rafinovanější, než je obvyklé. A zatímco obecně jsou ceny na Or Tor Kor spíš vyšší, tohle sladké studené stojí docela obyčejných B25-30.
Zóna 9/45-46, otevřeno denně 08.30–18.30



Nangsao Bowon Can Ngam: sladké knedlíčky v páře
V Nangsao Bowon připravují populární thajský dezert sakhu sia muu (สาคูไส้หมู). Malé (⌀ 2,5 cm) kulaté knedlíčky ze škrobu z houbovitého středu kmene palem sago. Plněné předem uvařenou směsí z mletého libového vepřového, palmového cukru, rybí omáčky a jemně nasekané cibule, chilli papriček, pražených buráků a koriandru. Po uvaření v páře je těsto téměř průhledné a knedlíčky jsou jemně měkké. Posypané dokřupava usmaženým česnekem – a přikusují se k nim syrové listy salátu nebo jiná zelenina, čerstvý koriandr a chilli papričky.

Snad jako u každého stánku v Thajsku, který sakhu sia muu dělá, dostanete tu zároveň i khao kriap pak muu (ข้าวเกรียบปากหม้อ). Stejná náplň i příprava v páře. Jen těstíčko je z rýžové mouky a je tenké a hladké.
Možná vám vepřové s česnekem nezní jako typický dezert. Zkuste to. Bohatá sladká chuť a hedvábně hladké těsto pěkně ladí s křupavým voňavým česnekem a ostré chilli a svěží listy salátu poskytují zábavný kontrast.
Zóna 11/6, otevřeno denně 08.00–17.00. Krabička (15 ks) za B50
Ještě pár čestných zmínek
Pen Chan (zóna 10/16) vaří severothajská jídla – včetně vlastní verze gaeng hang le, curry s bůčkem, které původně pochází snad z Barmy. A mají samozřejmě i khao soi, které mají na severu na každém v rohu, ale v Bangkoku je poměrně vzácné.
Křupavé vepřové od Jiep Moo Krop (zóna 9/28) vypadá moc dobře a je vyhlášené po celém městě. Přiznávám, že ač ho mám na seznamu, zatím jsem ho neochutnal. Kdykoliv na Or Tor Kor zajdu, nacpu se něčím jiným a kdybych bych přidal ještě křupavé vepřové, asi bych prasknul. Ale podle vůně a vzhledu nebudete zklamáni.

Sutchai Kai Yang (zóna 9/25–26) griluje kuřata. Marinovaná v tradiční směsi koření a bylin, úplně jako na isánském venkově (Isán je provincie na severovýchě Thajska). Kuřata dokonce ze severovýchodu dováží. Od farmářů z okresu Khao Suan Kwang. Ta jsou totiž vyhlášená libovým šťavnatým masem s jasnou výraznou kuřecí chutí. Grilované kuře je přirozeně nejlepší s lepivou rýží a salátem z nezralé papáji som tam. I ten vám v Sutchai udělají – od základního som tam thai, přes som tam puu pla ra (méně sladký, s nasoleným sladkovodním krabem a fermentovanou rybí omáčkou) až som tam khorat (sladší jako som tam thai, navíc s pla ra). Celé kuře za B200, somtam podle verze kolem B70.
PS: Pokud se zrovna necítíte odvážně, najdete na trhu i klasický foodcourt, kde dostanete základní klasiku – nudlové polévky, phat kaphrao, phat thai a tak.
Trh Or Tor Kor
- Adresa
- 101 Thanon Kampheng Phet, Chatuchak, Bangkok, Thajsko (přes ulici na jih od víkendového trhu Chatuchak, metro stanice Kampheng Phet, východ 3)
- Otevírací doba
- každý den přibližně 07.00–17.00; jednotlivé stánky mají různou otvírací dobu – nejlepší je přijít v době oběda
- Ceny
- Ceny jsou na trhu Or Tor Kor o něco vyšší než bývá na trzích v Bangkoku zvykem, ale platí i to pro kvalitu. Plusem pro cizince jistě také bude, že trh působí velmi organizovaně a čistě.