Uzené žáby a syrová kuřecí srdce

Při cestách do exotických zemí narazíte na divné jídlo. Ne sem tam. Často. Každý den několikrát. Nemluvím o výletech do středních Čechách a vynálezech jako je kuře s broskví. Mluvím o opravdu exotických zemích. O Asii. A o opravdu podivných jídlech.

Vynechme smažené cvrčky, pražené housenky bource morušového a pečené psi. Všechny ty profláknuté rádoby šokující věci. Zkusme něco obyčejnějšího. Jako uzené žáby na klacku. Smažené kuřecí chrupavky. Dezerty z česneku, ke kterým se přikusuje čerstvé chilli. Limonádu z vlaštovčích slin. A pak všechny ty syrové věci. Syrová hovězí játra. Syrová kuřecí srdce. Syrové mořské okurky. Syrové plátky ryby fugu, co se na talíři ještě cukají. I točená zmrzlina je divná: z tofu, posypaná čerstvou jarní cibulkou a pokapaná sójovou omáčkou.

Jasně, tohle můžou jíst jen v Asii.

Ale víte co? Existuje tajný trik, jak si divná jídla užít. Jak už to bývá, je zákeřně prostý: ke všemu musíte přistupovat s otevřenou myslí. Bez očekávání. Bez porovnávání s jídly, která důvěrně znáte. Máte to? Pak začněte ochutnávat. Zjistíte, že většinou to tak strašné. Překvapivě, divná jídla jsou často dokonce opravdu dobrá. Celý ten seznam výše? Vše na něm jsem zkusil. Všechno bylo skvělé. A ta zmrzlina z tofu? Nejlepší zmrzlina, kterou jsem v životě jedl.

PS: Smažení cvrčci jsou slaní a křupaví, housenky bource morušového takové nafouknuté nic.