Severovýchodní Thajsko v centru Bangkoku
Som Tam Jay So (ร้านส้มตำเจ๊โส) je typická venkovská restaurace. Vitrína s kusy grilovaného masa. Pult s řadou velkých keramických hmoždířů pro přípravu salátu som tam. Pár stolků ve dvoře pod slunečníky. Další v přístřešku z vlnitého plechu, co vypadá jako garáž. Uprostřed klidné ulice, s typicky maloměstskými betonovými domy s obchody v přízemí na jedné straně, s tradičními dřevěnými na druhé. Jako někde na thajském venkově. Ale nad korunami vzrostlých stromů se tyčí mrakodrapy. Jste v centru Bangkoku. Pár kroků od ulice Silom.

Som Tam Jay So dělá jídla kuchyně severovýchodního Thajska. Provincie Isán. A dělá je zatraceně dobře. Přes oběd budete mít problém dostat stůl – a na ulici venku bude ještě čekat hlouček lidí na objednávky s sebou. V Thajsku spolehlivé znamení dobrého jídla. Já raději dorazil už něco po jedenácté. Bylo ještě docela volno. Sednul jsem si ke stolu ve stínu v garáži a dal si:
Grilovaná kuřecí křídla pik kai yang, ปีกไก่ย่าง
Ugrilovaná pěkně dozlata, s nádherně křupavou kůží. Objednejte si rovnou aspoň dvě, jen s jedním se nespokojíte – a kus je za velmi přijatelných 17 THB.

Salát tam pa tam pa, ตำป่า
Tam pa je salát ze zelené papáji, podobně jako známější som tam. Doslova roztlučená džungle. Já si ho dal, protože sliboval něco zajímavějšího. A nezklamal – zelená papája, rajčata, šneci, fermentované nudle khanom jin, syrový thajský lilek, červené chilli a listy bylin. Zálivka podobná té na som tam, ale tmavší a chuťově zemitější. To proto, že místo klasické rybí omáčky je v ní tmavá isánská verze pla ra. Do ní se k při fermentaci k rybám přidávají rýžové otruby a pražená rýže. Omáčka navíc není filtrovaná, takže je o poznání hustější.
Na talíři tam pavypadal dost nepromyšleně. Jako by kuchař prostě jen něco naházel do hmoždíře. Ale všechny chutě a textury byly krásně vyvážené, snad jen nudlí mohlo být o něco méně. Klasický som tam mám ale raději – je lehčí a víc osvěžující a poskytuje tak větší kontrast ke grilovanému masu. Tam pa je lepší jako samostatné jídlo/svačina.

Hovězí láp Laap nuea, ลาบเนื้อ
Archetypální isánský salát z mletého masa, růžové šalotky, máty, koriandru a jarní cibulky, se zálivkou z rybí omáčky, drcené pražené lepivé rýže a limetkové šťávy. A spousty chilli. Říká se, že je to jediné thajské jídlo, v kterém není cukr.
Já si dal hovězí. V Som Tam Jay So ho dělají se spoustou máty, koriandru a cibule, jak té zelené jarní, tak šalotky. Jinde často převažuje maso nad vším ostatním, ale ne tady. A tak je to správně.

(Na tabetai.cz najdete recept na kuřecí variantu – je to překvapivě jednoduché.)
Grilovaná krkovička kao muu yang, คอหมูย่าง
Další isánská klasika. Pomalu grilovaná krkovička. Nakrájená na tenké plátky, má být krásně šťavnatá a voňavá kouřem z grilu. A přesně taková byla.

K tomu všemu samozřejmě patří lepivá rýže (khao niao, ข้าวเหนียว) – tady podávaná v tradičním pleteném košíku s pokličkou – a namáčecí omáčka na všechno to grilované maso (tu dostanete automaticky). Celá hostina přišla na 233 THB.





Prakticky
Žádná anglická cedule, žádné anglické menu. Musíte vědět, co chcete. Personál je milý a ochotný, ale anglicky neumí – a kolem oběda mají spoustu práce, takže se vám moc dlouho věnovat nebudou. Alternativně můžete ukázat na věci, které mají ostatní strávníci na stolech.
- Adresa
- Soi Phiphat 2, Silom, Bangkok, Thajsko
- Otevírací doba
- Po–So 10.00–16.30
- Ceny
- jídla 40-80 THB